A Spirit 2004. január 4-én érte el a Mars felszínét.
A Spirit az amerikai Mars Exploration Rover program első nagy teljesitményű robotja volt, amelyet a NASA 2003-ban küldött a Marsra. A program másik marsjárója az Opportunity volt amely még ma is működik es mozgásban van a Mars felszinén.
A Spirit 7 hónapos, több mint 400 millió kilométeres utazás után 2004. január 4-én épségben leszállt a Marsra, a Guszev-kráternél. Maga a leszállási manőver 6 percig tartott azt követően, hogy a szonda 130 kilométeres magasságban óránként 19 200 kilométeres sebességgel belépett a Mars légkörébe.
A Spirit tudományos célja a Mars felszínének kémiai és fizikai vizsgálata volt, elsősorban abból a szempontból, hogy a talaj tartalmazott-e vizet valamikor, illetve ez a víz alkalmas volt-e valamilyen életforma fenntartására.
A Spirit utoljára 2010. március 22-én adott életjelet magáról, mielőtt végleg elhallgatott a marsi télben. Ezt megelőzően több mint 6 éven át küldte vissza az adatokat a Földre, messze felülmúlva az eredetileg tervezett 90 napos működési időt. A Spirit a Marson összesen 7730,5 métert tett meg.
Ebben a tudományos sikerben közreműködött a jelenleg is a NASA JPL-nél dolgozó Komjáthy Attila is J! A leszálláshoz kapcsolódó végső pályakorrekciókhoz az ionoszférikus és troposzferikus korrekciókat õ és társai számították ki. Büszkék vagyunk rá!