1993. április 30-án a svájci székhelyű CERN bejelentette, hogy a Világháló (World Wide Web)

mindenki számára szabad és ingyenes. Ez a nyilatkozat mérföldkövet jelentett az internet használatának a lehetőségében és forradalmasította az információcserét.

Még ugyanebben az évben elindult az első magyarországi www-szerver, a www.fsz.bme.hu.

A világháló a világ legnagyobb részecskekutató központjában (CERN) folyó kutatások máig legnagyobb jelentőségű melléktermékeként jött létre. Tim Berners-Lee informatikus eredetileg az adatok, hírek és dokumentációk CERN-kutatók közötti megosztására fejlesztette ki. Megalkotása a feltaláló szerint a kétségbeesés műve volt, mert nélküle a CERN-ben, Európa legnagyobb internetcsomópontjában igen nehéz volt dolgozni.

A webbel kapcsolatos technológiák többségét, mint az internetet, a hipertextet, a különféle betűtípusú szövegeket már létrehozták, neki csupán az volt a dolga, hogy egy absztrakt rendszerbe összerakja őket, hogy egy nagyobb, képzeletbeli dokumentációs rendszer lehetséges részei legyenek.

A Világháló három szabványra épül:

  1. URL: amely leírja hogy milyen egyedi címmel kell rendelkeznie az egyes oldalaknak
  2. Http: amely meghatározza, milyen módon kommunikáljon egymással a böngésző és a kiszolgáló
  3. Html: amely megmondja, hogy a böngésző hogyan jelenítse meg vagy dolgozza fel a szerverekről lekért adatokat.

1994-ben Berners-Lee a neves bostoni műszaki egyetemen (Massachusetts Institute of Technology) megalapította a W3 Consortiumot, amelyet azóta is igazgat. 2004-ben az angol királynőtől lovagi címet kapott, 2013 nyarán pedig átvehette az első alkalommal odaítélt Erzsébet Királynő Díjat, amelyet a technika és a műszaki tudományok területén évente osztanak ki.

Sir Timothy John „Tim” Berners-Lee szerény ember. Találmányáért semmiféle jogdíjra nem tart igényt, s azt mondja: „jó helyen voltam jó időben”.

 

Forrás: mno.hu