Magánszemély

 1. Első házasok kedvezménye: ha legalább az egyik fél első házasságát köti, havonta 5000 Ft adókedvezmény jár nekik. Ezt a munkavállalónak kell kérnie a családi kedvezményhez hasonló nyilatkozaton, ha már az adóelőleg levonásánál szeretné érvényesíteni. A házasságkötést követő hónaptól kezdve jár 24 hónapig. Ha a 24 hónap alatt a házasság felbomlik, akkor tovább nem lehet érvényesíteni. A párok között megosztható. A családi kedvezményre való új jogosultság esetén nem jár.

 

 1. Családi kedvezmény ezentúl csak a gyermek adóazonosító jele alapján érvényesíthető. Átmeneti szabály, hogy a 2015. évi adóelőleg nyilatkozatot még enélkül is meg lehet tenni, de a 2015. évre vonatkozó adóbevallásban családi kedvezmény csak adóazonosító jel megadásával érvényesíthető. Amennyiben a kedvezményezett gyermek esetleg még nem rendelkezik adóazonosító jellel, akkor célszerű minél előbb igényelni a részére.

 

 1. A családi kedvezménynél 2015-ben változás nincs. Változásra 2016. január 01-től számíthatnak a kétgyermekes családok. Esetükben 2016-tól kezdődően fokozatosan emelkedni fog a kedvezmény összege a jelenlegi 10.000 Ft/hó/ eltartott összeg évente 2500 Ft-tal fog emelkedni, 2019-re 20.000 Ft/hó/eltartott lesz a kedvezmény összege.

 

 1. Cafetéria:
 • Éves keretösszege 450.000 Ft-ra csökken
 • 200.000 Ft-ig a szép-kártyán kívüli „klasszikus” béren kívüli juttatás 35,7%-os adóteher mellett adható (Erzsébet utalvány, önkéntes egészségpénztár,önkéntes nyugdíjpénztár, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet,….)
 • 250.000 Ft-ig a Szép-kártya három „zsebébe” (vendéglátás, szállás, szabadidő) utalt támogatás szintén 35,7%-os adóterhet visel
 • a 450.000 Ft-on felüli juttatás adóterhe 51,17%

 

Egyéni vállalkozó, őstermelő

 1. Veszteséges vállalkozás esetén a jövedelem-minimum alapja a bevétel 2%-a lesz, megszűnik csökkentő tételként az elábé és a közvetített szolgáltatások értéke: Ezt azt jelenti, hogy a veszteséges kereskedelmi cégek nem az árrés után adóznak, hanem a teljes bevétel után!

 

 1. Az egyéni vállalkozó a keletkezett veszteségét csak a keletkezés évét követő 5 évben határolhatja el ( korábban nem volt ilyen korlát)

 

 1. A tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelő a keletkezett veszteségét csak a keletkezés évét követő 5 évben határolhatja el.