Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban és az ország határain túl is  fontos változásokat hozott. Amerikában szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

A következő jelentős esemény a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása volt 1989-ben Kaliforniában. Ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Magyarországon környezetvédők 1990-ben alapították meg a Föld Napja Alapítványt.  Hazánkban 1990 óta évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit a Földért: fát ültetnek, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöld szervezethez csatlakoznak, tömegközlekedési eszközzel utaznak, …. Ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

Évente több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya.
Az idei Föld napján induló világkampány célja, hogy 2020-ra, az 50. Föld napjára 7,8 milliárd fát ültessünk világszerte. Egy ember egy fát – mert addigra legalább 7,8 milliárdan élünk a Földön. Ültess Te is legalább egy fát!

Érdekesség, hogy idén éppen 2016. április 22-én írják alá New Yorkban a párizsi klímaszerződést, ez is kedvező változást hozhat.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

Te mit fogsz ma tenni a környezetedért?

Forrás: fna.hu