1961. április 12-én a Szovjetunióban bocsátották Föld körüli pályára a világ első embert szállító űrhajóját,

fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal.

A “Vosztok 1” 108 perces földkörüli útja akkoriban hihetetlen szenzáció volt. 1968 óta ezen a napon ünnepeljük az űrhajózás világnapját.

Az azóta eltelt ötvenöt év alatt hatalmas mértékben fejlődött az űrtechnika. Napjainkra már  olyan közvetlen kapcsolatunk lett a világűrrel, hogy szinte fel sem tűnik, hogy a televíziózáshoz, telefonáláshoz, időjárás előrejelzéshez, a tengeren bajba jutott emberek felkutatásához a Föld körül keringő műholdak százait használjuk segítségül.

Az űrkutatás egyik legdrágább és legnagyobb űreszköze a Nemzetközi  Űrállomás. Első modulját 1998. november 20-án indították Bajkonurból. A programban 16 ország vesz részt: USA, Oroszország, Japán, Kanada, Brazília és az ESA (Európai Űrügynökség)  11 tagállama. Az űrállomás egy alacsony, Föld körüli pályán kering,  körülbelül 360 km magasságban és naponta átlagosan 100 métert veszít pályamagasságából. A Földet 92 percenként kerüli meg. Személyzete változó, jelenleg 6 fő tartózkodik fenn.

Ha szeretnéd tudni, hogy mikor van épp a fejed fölött a Nemzetközi Űrállomás, az alábbi linken megtudhatod: https://spotthestation.nasa.gov/

1961 óta már több mint négyszázan jártak a világűrben, köztük 1980. május 26-án a magyar Farkas Bertalan is.

2016.04.12.