2016. szeptember 30-ától és 2017. január 1-jétől a kormány további ágazatokra terjeszti ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma délután.

A vállalkozásokat és a magánszemélyeket terhelő adók csökkentése mellett a korábbiaknál jóval szigorúbban kíván eljárni a kormány az adóelkerüléssel szemben – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: a feketegazdaság visszaszorításában jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek használatának és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) bevezetése.

Tájékoztatása szerint a következő területeken vezetik be az online pénztárgépek rendszerét 2016. szeptember 30-ától:

  • gépjármű-javítási, karbantartási tevékenység,
  • gépjárműalkatrész-kiskereskedelem, motorkerékpár-alkatrész kereskedelem és javítás
  • plasztikai sebészeti tevékenység,
  • diszkót, illetve tánctermet működtetők esetében,
  • ruházati tisztító szolgáltatást végzők esetében és
  • a különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások esetében.

2017. január 1-jétől pedig a pénzváltók, a személyszállító tevékenységet végző taxisok és uberesek bevételéről is online adatokat kell szolgáltatni a NAV-nak.

A tárcavezető leszögezte: a pénztárgéprendelet módosításának előkészítésekor megvizsgálták, hogy melyek azok a szolgáltató szektorok, amelyek esetében az átlagosnál lényegesen magasabb a bevételek eltitkolásának aránya. A bevezetés időpontjánál szintén körültekintően járt el a kormány, hiszen az érintetteknek megfelelő idő áll rendelkezésükre a készülékek beszerzéséhez.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a szerdai kormányülésen mérlegelni fogják, hogy támogatást kapjanak-e azok, akiknek most be kell vezetnie az elektronikus kasszát. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a mostani kiterjesztés azért más, mint a korábbi bevezetés – amikor a cégek 50 ezres támogatást kaptak – mert mostanra már verseny van az online kasszák gyártói között.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, 30 ezer új olyan helyre számítanak, amin keresztül az adóhatóság rá fog látni ezeknek az iparágaknak a működésére. Azt pontosan nem tudta megmondani, hogy mekkora pluszvételre számítanak a kasszák kiterjesztéséből, de azt mondta, akár több tízmilliárdos bevételt is el tudnak képzelni.

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban – emlékeztetett a tárcavezető kiemelve: a tárca számításai szerint 2014-ben 150-200 milliárd forint többlet adóbevételt eredményeztek ezek a pénztárgépek a költségvetés számára, 2015-ben további mintegy 60-90 milliárdos többletbevétel köszönhető a rendszer működésének.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium