Jelenleg az adóhivatal pénzügyi nyomozói több mint nyolcvan olyan cégláncolat ügyében vizsgálódnak,

amelyeknek egyes társaságait cégtemetőkben próbálták meg eltüntetni a korábbi tulajdonosok –  nyilatkozta Sárközi Alexandra bűnügyi szóvivő a magyar  Időknek, aki hozzátette, hogy az okozott kár összességé­ben elérheti a több milliárd forintot.

A cégbedöntés az egyik gerjesztője a gazdasági életben jellemző körbetartozásnak, miközben számottevő hiányok keletkezhetnek az államkasszánál.

A NAV megpróbálja azonosítani azokat a személyeket, akik – vélhetően – illegális szolgáltatást nyújtanak: eltüntetik a nagy tartozásokat maguk előtt görgető, bedőlő vállalkozásokat.

Az ilyen ügyek nagy kihívást jelentenek az Adóhivatal munkatársainak. Főként amiatt, mert a cégtemetőkhöz az ország különböző helyeiről is kerülhetnek vállalkozások, emellett a legkülönfélébb bűncselekmények valósulhatnak meg. Egyes esetekben adócsalás gyanúja merülhet fel, máskor csődbűncselekmény vagy a fedezet jogellenes elvonása kerülhet szóba, megint máskor a számvitel szabályait hághatják át, esetleg hamis okiratok bukkanhatnak elő. A szóvivő rámutatott: egy-egy cégtemetőhöz akár több száz társaság ügye is kapcsolódhat.

A cégtemetők működésének mikéntje többé-kevésbé már közismert. A kiindulópont, hogy egy társaság nagy adósságot halmoz fel: nem fizeti ki üzletfeleit, esetleg cserbenhagyja fogyasztóit, s az adókat sem rója le. Ám ahelyett hogy felszámolás, végelszámolás indulna vagy a tulajdonosok csődöt jelentenének, egy cégtemetőt keresnek fel. Ez azt jelenti, hogy az adósságban úszó vállalkozás – színlelt adásvétellel – rövid úton nincstelen, hajléktalan vagy külföldi személy nevére kerül.

Az eredeti tulajdonos megszabadult a társaságtól, mindezért kisebb-nagyobb összeget fizetett a cégtemető strómanokat beszervező üzemeltetőjének. Az ügylet után nemegyszer az állam és a magánhitelezők is bottal üthetik a pénzük nyomát.

Olvasd el korábbi cikkünket is a cégtemetőkkel szembeni fellépés eszközeiről:

www.komjathykonyveles.hu/cegtemeto/

 

Veszprém, 2016.04.27.

Komjáthy Könyvelés