2003. április 16-án írta alá Magyarország az EU-csatlakozási szerződését az athéni Akropolisz lábánál fekvő Attalosz oszlopcsarnokban.

Hazánkkal együtt további 9 ország, Csehország, Észtország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia csatlakozási szerződését szignálták a kormányfők és külügyminiszterek. Ezzel az EU tagországainak létszáma 25-re bővült.

A ceremónia felszólalási és aláírási hierarchiáját ábécérend szerint alakították ki, az országok anyanyelvű neveinek sorrendjében. Ez több évtizedes hagyománya az EU-nak.

A csatlakozási okmányt Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter látta el kézjegyével.

A görög EU-elnökség indoklása szerint az aláírási ceremóniára azért az Akropolisz lábánál lévő – a 19. század végén feltárt és a 20. század közepén rekonstruált – régi athéni agorán került sor, mivel az i.e. 150 körül kiépült agora a görög demokrácia bölcsőhelyét jelenti.  

A görög főváros ünnepélyes külsőségek között várta az európai állam- és kormányfők, külügyminiszterek érkezését. Az Athénba bevezető hosszú útvonalon a görög zászlók mellett az európai uniós tagállamok, a csatlakozó és tagjelölt országok zászlói lobogtak. A piros-fehér-zöld zászló az Athén központjában lévő ókori fehér márvány stadion bejáratánál kapott helyet.

A csatlakozási szerződés aláírását megelőző fontosabb mérföldkövek:

  • 1994. április 1. : Magyarország benyújtja hivatalos EU-tagsági kérelmét Athénban
  • 1997 július : az EU Bizottság Magyarországot alkalmasnak ítéli a csatlakozási tárgyalásokra
  • 1998. április 26. : megkezdődnek a csatakozási tárgyalások
  • 2000 nyara: Magyarország valamennyi csatlakozási fejezetet megnyitotta, beleértve a legkényesebb pénzügyi kérdéseket is
  • 2002. december : a koppenhágai csúcstalálkozón lezárulnak a tárgyalások az első körben csatlakozó tíz új országgal
  • 2003. április 12. : Magyarországon népszavazást tartanak az EU-tagságról, amelyen a résztvevők 83,76 százaléka igent mond az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

Magyarország 2004. május 1-jén lett az Európai Unió tagja. Majd szerződéses kötelezettségének eleget téve – a kilenc másik új tagállammal egyetemben – 2007. december 21-én csatlakozott a személyek valódi mozgásszabadságát biztosító schengeni térséghez.

  1. április 16.