Május második szombatján tartják a méltányos kereskedelem világnapját.

A méltányos kereskedelem (Fair Trade) rendszere 1964. óta létezik.

„A méltányos kereskedelem az a kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű különösen a “Dél” termelői számára, jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat.”

A fair trade lényege, hogy a fejlett és a fejlődő országok között lévő szakadék csökkenjen. A hangsúly azon van, hogy a fejlődő országok termelői is megfelelő árat kapjanak termékeikért, ezáltal fejlődhessenek, így nagyobb eséllyel induljanak a nemzetközi versenyben.

A méltányos kereskedelem a kezdetektől fogva egy jótékonysági kezdeményezés, a szegény országok kistermelőinek és rajtuk keresztül a helyi közösségeknek igyekszik segíteni.

A fair trade termékeket vásárlók többet fizetnek a termékekért, de a magasabb árért az átlagosnál jobb minőségű terméket kapnak, és tudják, hogy a többletkiadás társadalmi célokat szolgál.

Egy nemzetközi szervezet (FLO – Fair Trade Labelling Organisation Méltányos Kereskedelem Nemzetközi Címkéző Szervezete ) állapítja meg azokat a feltételeket, ami alapján egy termelőszövetkezet jogosultságot nyer a fair trade minősítésre. A termelő regisztrálja magát az FLO-nál, és ezzel engedélyt kap a nemzetközi Fair Trade védjegy használatára.

Afrika, Ázsia, latin-Amerika 50 országából 420 termelőszövetkezet vesz részt a fair trade termékek előállításában,mintegy 800.000 farmer és munkás család számára biztosítva tisztes megélhetést.

2005-ben Magyarország is belépett a fair trade rendszerbe fogyasztóként.   Ha egy termék csomagolásán az alábbi logót találod, akkor fair trade terméket vásárolsz:

Fairtrade-logo-JTMB_tcm15-75950

Forrás: survive.hu