A vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éti csiga értékesítése január 1-jétől egyszerűsödött.

A magánszemélyként, felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak.

Sokan vállalkoznak arra, hogy a természetben fellelhető gyógynövényeket, gyümölcsöket begyűjtsék és felvásárlónak eladják. A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de a magánszemélyeknek (ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket) január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág.

A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki – ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait –, melyből egy az értékesítő példánya.

Példa a felvásárlónak történő értékesítésre:

 

bevétel

(forint)

 

jövedelem

(bevétel 25%-a)

 

adókulcs

%

 

adó

(forint)

 

magánszemélynek kifizetett összeg (forint)

 

A gyűjtőnek kell bevallást készíteni?

10 000

2 500 15 375 9 625

nem

A vadon gyűjthető termékek adózásával kapcsolatos további információk megtalálhatók a hivatal honlapján (https://nav.gov.hu), valamint bővebb tájékoztatás a 06 40 42 42 42-es telefonszámon az Általános Tájékoztató Rendszer munkatársaitól kérhető.

Forrás: NAV