Kedvező változásokra számíthatnak a Katás vállalkozások a Magyar Közlöny 87.számában megjelent 2016.évi LXVI. törvény alapján:

1.Nem minősül bevételnek a vissza nem térítendő támogatás összege. Eddig ez beleszámított a 6 millió Ft-os értékhatárba. Sok esetben az ilyen támogatás miatt lépte túl a kisadózó az értékhatárt és így 40%-os adót kellett fizetnie a 6 millió Ft fölötti összeg után.

A törvénymódosítás átmeneti rendelkezése alapján ez a változás 2014. évtől visszamenőlegesen is alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy ha a Katás vállalkozás 2014-ben vagy 2015-ben költségei fedezetére vagy fejlesztési célra támogatást kapott és ezzel átlépte a bevételi értékhatárt és emiatt 40% adót kellett fizetnie, akkor önellenőrzés keretében a támogatás összegére vonatkozóan visszaigényelheti a befizetett 40 százalékos különadót.

2. A Kata törvény jelenleg nem rendelkezik a kisadózó vállalkozás bevétele megszerzésének végső időpontjáról. Így a jelenlegi szabályozás alapján előfordulhat olyan eset, hogy a Kata időszakban kiállított bizonylat alapján a későbbi adóalanyiság ( társasági adó vagy szja törvény hatálya alatti) időszakban befolyt bevétel nem képezi sem a kisadózó vállalkozások tételes adója, sem pedig a társasági adó, illetve a személyi jövedelemadó alapját. Ezen adóelkerülési lehetőséget kívánták a jogalkotók a törvénymódosítással megszüntetni.

Az új szabályozás szerint ha a Katás vállalkozás az összes kiállított számlájának ellenértékét a Katás adóalanyiság utolsó napjáig nem kapná meg, akkor úgy tekinteni, hogy a bevétel megszerzésének időpontja az adóalanyiság megszűnésének a napja, azaz Katás bevételnek minősül.

3. A nem főállású kisadózók társadalombiztosítási szempontból kiegészítő tevékenységet folytatónak minősülnek. Ez azt jelenti, hogy betegségük esetén nem részesülnek táppénzben. A Kata törvény jelenleg hatályos rendelkezései alapján azonban a 25eFt-os tételes adót akkor is meg kell fizetniük, ha betegek és nem folytatnak vállalkozási tevékenységet.

Az új szabályozás értelmében a keresőképtelenség idejére a kiegészítő tevékenységet  folytató kisadózó mentesül a tételes adó megfizetése alól (kivéve akkor, ha a keresőképtelenség ideje alatt kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez).

 

2016.06.22.