Az energiatakarékossági világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosságra, fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra.

A Világon az egyik legfontosabb feladat, hogy újabb lehetőségeket találjunk az energia gazdaságos és környezetkímélő felhasználására. Ahogy a Föld népessége egyre csak nő, az egy főre eső erőforrások pedig csökkennek, egyre fontosabb feladattá válik az energiatakarékosság tudatosítása és a megújuló energiaforrások bevezetése.

Bár közeledik a jó idő és a napsütéses órák száma is nő, a kimutatások szerint a   energiapazarlás ettől függetlenül még nem nagyon szokott csökkenni.

A lakossági energia fogyasztás csökkentését nem csak úgy lehet elképzelni, hogy a különböző fogyasztókat be sem kapcsoljuk, hanem arra kell törekednünk, hogy önmagunk kontroljai legyünk. Kezdjük el havi rendszerességgel  leolvasni a villany, illetve a gázóránk óraállását, mert így sokkal jobban figyelünk arra, hogy egy bizonyos idő alatt mennyi energiát használtunk el. Ezzel a megoldással takarékosabb felhasználók leszünk.

Itt a tavasz, töltődjünk fel, menjünk ki a szabadba, sétáljunk a gyönyörű napsütésben, szívjuk be a friss levegőt és élvezzük azt a sok szépet, amit a természettől kapunk. Ezután biztosan nagyobb lelkesedéssel fogjuk elkezdeni az energiatakarékos életmódot.