Van legalább ötmillió forintod, melynél nem tudod bizonyítani, hogy honnan került hozzád?

Akkor a Stabilitási Megtakarítási Számlát neked találták ki. Ez nem új dolog, 2013 óta létezik , viszont 2015. július 01-től 1 éven keresztül az eddiginél jóval kedvezőbben és gyorsabban  mosható tisztára a pénz ezen számla segítségével.

A Stabilitási Megtakarítási Számla célja, hogy rajta keresztül legalizálni lehet a készpénzben vagy külföldön tartott adózatlan jövedelmeket.

Tudnivalók a Stabilitás Megtakarítási Számláról (SMSZ)

 • csak magánszemély nyithat ilyen számlát
 • értékpapírszámlából és pénzszámlából áll
 • a számla nyitásával egyidejűleg legalább 5 millió forintot el kell helyezni a számlán átutalással vagy készpénzes befizetéssel. Ezt követően a számlára további befizetések nem teljesíthetők
 • egy magánszemély tetszőleges számú számlát nyithat
 • a számlára befizetett összeg a befizetés időpontjában megszerzett, belföldről származó jövedelemnek számít, kivéve, ha nemzetközi szerződés ettől eltérően rendelkezik
 • az értékpapírszámlán kizárólag dematerializált állampapír vásárolható
 • az értékpapírszámlához kapcsolt pénzszámla nem kamatozó számla
 • a számlára történő befizetés büntetőjogi amnesztiát nem eredményez.

Adózás
Az Stabilitás Megtakarítási Számlán elhelyezett pénzt és azok hozamát a személyi jövedelemadón kívül más adó- és járulékfizetési kötelezettség nem terheli.

Az szja mértéke 16%.

Adófizetési kötelezettség azonban csak akkor keletkezik, ha a számlatulajdonos az összeget a számláról felveszi. A törvény nem tiltja, hogy a befizetett összeget és annak esetleges hozamát részletekben vegyék fel, ilyen esetben mindig külön-külön kell az adóalapot megállapítani.

Ha az SMSZ Számla 2015. július 1. és 2016. július 1. között nyitódik valamint a befizetés  és a pénz felvétele között eltelt idő

 • kevesebb mint 1 év, akkor az adó alapja a felvett összeg 20%-a
 • legalább 1 év, akkor az adó alapja a felvett összeg 10%-a.

Ha az SMSZ Számla 2015. július 1-je előtt vagy  2016. július 1-je után nyitott és a befizetés és a pénz felvétele között eltelt idő

 • kevesebb mint 3 év, akkor az adó alapja a felvett összeg 200%-a;
 • legalább 3 év, de kevesebb mint 4 év, akkor az adó alapja a felvett összeg 100%-a;
 • legalább 4 év, de kevesebb mint 5 év, akkor az adó alapja a felvett összeg 50%-a;
 • legalább 5 év, akkor a kifizetés után nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Kinek jó és kinek nem a Stabilitási Megtakarítási Számla?

Ez az adóamnesztia azoknak nyújthat biztonságot a jövedelem legalizálásában, akik külföldi magán bankszámlán vagy offshore számlán lévő pénzüket kívánják ilyen formában hazahozni, illetve akik itthon készpénzben tartják az adózatlan forintjaikat.
A külföldi bankszámlán tartott pénz esetén a Stabilitási Megtakarítási Számlára történő utalással, 5 év múltán adómentesen lehet hozzájutni az elhelyezett összeghez, amelyet legálisan fel lehet használni.

Nem elhanyagolható tény, hogy 2017-től Svájc automatikusan adatot szolgáltat – többek között a NAV számára is – a bankjainál nyitott számlák tulajdonosairól.

A Stabilitási Megtakarítási Számla előnyei:

1. Az Stabilitási Megtakarítási Számla előnye az adómentességen túl, hogy a bankok többsége elfogadja fedezetnek egyes hitelkérelmek esetén.

2.További előnye, hogy nem végrehajtható. Az adóhatóság számára maga az SMSZ-számla nem látható, tehát nem tudják végrehajtani, inkasszót nem lehet rátenni

 A Stabilitási Megtakarítási Számla hátrányai-buktatói – amiről nem szólt a törvény

1. Mégsem anonim.

A Magyarországon lévő bankok megkövetelik, hogy a magánszemély bankszámlájára érkezzen az adózatlan pénz, ezek után tudják az SMSZ-bankszámlára átvezetéssel jóváírni a befizetendő összeget. A láthatóság tehát a számlának a legnagyobb problémája, vagyis, hogy nem anonim. Hiszen hiába lesz 5 év után adómentes az összeg, az adóhatóság tudja, hogy honnan, milyen offshore cégtől jött a pénz, és ki annak a jogosultja.

2.Csak belföldi magánszemély nevére nyitható SMSZ-számla.

Sem magyarországi cég, sem külföldi személy nem lehet számlatulajdonos. A főszámla tulajdonosának meg kell egyeznie az SMSZ-számla tulajdonosával.

3. A számlára elhelyezendő összegnek 1 napon belül forintban meg kell érkeznie.

Valószínűleg ez a törvényi előírás adott okot arra, hogy a pénznek először egy főszámlára kell beérkeznie, hiszen a jogszabály alapján azon a napon kell az összeget rátenni a számlára, amelyik napon az SMSZ-számlát megnyitják.

Mennyire kedvelt a SMSZ-számla?

2015 első negyedévében 98 új stabilitás megtakarítási számlát nyitottak a bűnbánó adófizetők, amelyre összesen 7,1 milliárd forintot fizettek be

A NAV második negyedévre vonatkozó statisztikái szerint áprilistól júniusig összesen 96 új SMSZ-t nyitottak az ügyfelek, a számlákon elhelyezett friss tőke pedig 4,75 milliárd forintot tesz ki.

2015 első negyedévéhez képest a friss vagyonbeáramlás és a számlanyitások száma is csökkent a második negyedévben.

Az összesített adatok alapján 2013-tól eddig 804 SMSZ-t nyitottak itthon, az ezeken lévő megtakarítások pedig közel 50 milliárd forintot tesznek ki.

Valóban megvéd az SMSZ számla a NAV ellen?

A gazdasági stabilitásról szóló törvény értelmében a magánszemély által a Stabilitás Megtakarítási Számlára befizetett összeg a befizetés időpontjában megszerzett, belföldről származó jövedelemnek minősül, azonban olyan rendelkezést nem tartalmaz a törvény, amelynek alapján a befizetés forrásául szolgáló jövedelem mentesülne az adókötelezettség alól.

Ez a szabály annyiban mentesíti a befizetést teljesítő magánszemélyt az adózási és ahhoz kapcsolódó egyéb következmények alól, hogy a hatóságok a számlára befizetés puszta tényére nem alapozhatnak megállapítást, szankciót.

Abban az esetben azonban, ha az adóhivatal egy összegnek vagy jövedelemnek a befizetés időpontját megelőző létezését más módon bizonyítani tudja, erre az összegre vonatkozóan az adókötelezettséget megállapíthatja abban az esetben is, ha utóbb a magánszemély a stabilitási számlára befizette. Ez azt jelenti, hogy ha a magánszemély nem elég körültekintően hozza haza külföldről az adózatlan jövedelmét, könnyen a NAV ellenőrei célkeresztjébe kerülhet.