A NAV tájékoztatója szerint a tavalyi év végéhez képest húszezerrel több vállalkozás kapott megbízható minősítést 2017. I negyedévébenA minősítési rendszer idei változásai mind a megbízható, mind a kockázatos adózói körre hatással voltak. Idén januártól érvényes újabb kritérium, hogy a megbízható adózói státuszhoz a vállalkozás tárgyévre vonatkozó adóteljesítményének pozitívnak kell lennie, mely egyértelműen kizárja, hogy az úgynevezett „alvó cégek” pozitív minősítést kapjanak. További változás, hogy már nem csak a mulasztási bírság, hanem a jövedéki bírság adóteljesítményhez viszonyított arányát is vizsgálnia kell a NAV-nak.

Pozitív változás ugyanakkor, hogy a korábbi 5 év helyett 4 évre visszamenőlegesen nézik, hogy a vállalkozással szemben volt-e végrehajtási eljárás.

A NAV 2017. I. negyedévére 540.468 adózót vizsgált meg. A minősítés eredményeként 210.587 vállalkozás – a minősítettek 39%a – mondhatja el magáról, hogy megfelelt a megbízhatóság valamennyi feltételének.

A megbízható minősítést elnyerő gazdálkodóknak bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetniük, csak az általános bírság felével kell számolniuk. Emellett ellenőrzésük maximum 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus fizetési könnyítési lehetőséget kapnak. További előny, hogy a visszaigényelt általános forgalmi adót a megbízható nyilvánosan működő részvénytársaságnak 30 napon belül, más megbízható adózónak – meghatározott esetben – 45 napon belül utalja ki a NAV.

A kockázatos adózókra vonatkozó feltételek is kiegészültek. Már az is kockázatosnak minősül, akinek székhelye székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve, és adóigazgatási eljárás akadályozása miatt a NAV – a tárgyévben vagy az azt megelőző három évben – jogerősen mulasztási bírságot szabott ki rá. Ezt a feltételt azonban csak a 2017. január 1-jét követő akadályoztatásoknál kell figyelembe vennie a NAV-nak.

Az idén több kockázatos minősítést – számszerűen 36.467et – azért kaptak, mert az érintett vállalkozás be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatott.

A minősítés eredményéről – az eddigiekhez hasonlóan – azon adózók kaptak értesítést elektronikus tárhelyükre, akiket első alkalommal minősített a NAV, vagy akiknek 2016. negyedik negyedévhez képest változott a minősítésük. Az eredmény az Ügyfélkapun keresztül elérhető eBEV portálon is lekérdezhető. Mindkét kategóriát érintő változás, hogy a gazdálkodók a korábbi 6 hónap helyett 3 hónapon belül nyújthatnak be kifogást a minősítés ellen.

 

Forrás: NAV