Az idei évben az alábbi vállalkozásokra fordít fokozott figyelmet a NAV az ellenőrzései során:

  • alvó cégek
  • székhelyszolgáltatók
  • közösségi értékesítők
  • off-shore gyanúval érintett adózók
  • online pénztárgép használatára kötelezettek
  • áfakulcs csökkentésben érintettek.

Fokozott figyelemmel kíséri a NAV azokat a vállalkozásokat, melyek bevallási és egyéb rendelkezésre álló adataik alapján nem végeznek tevékenységet (alvó cégek). Ha a cégbíróság felé bejelentett székhelyen az ellenőrzés során  a valós működés hiányát tapasztalják a revizorok, kezdeményezik az adószám-felfüggesztését, melyet a cég végleges törlése követhet.

Az idei évben is folyamatosak a székhely szolgáltatóhoz bejelentett adózók ellenőrzései. A 2017. január 1-jétől hatályos törvényi változásoknak megfelelően a székhely szolgáltatás igénybevételét az igénybevevőnek be kell jelentenie a NAV felé.

A székhely- és illetékességváltó adózók mellett kiemelt ellenőri figyelemre számíthatnak a külföldi állampolgárságú vezető tisztségviselővel, tulajdonosokkal rendelkező vállalkozások is.

Azon vállalkozásokat is figyeli a NAV, amelyek bevallásaik szerint nem folytatnak gazdasági tevékenységet, azonban a rendelkezésre álló kontrolladatok (tételes áfa, közösségi országokból érkező kontrolladatok, online pénztárgépekről érkező információk, ekáer adatok) arra utalnak, hogy mégis végeznek tevékenységet.

A NAV 2017. évben fokozott figyelmet fordít az offshore gyanúval érintett adózók, illetve az offshore cégalapítást, konstrukciókat közvetítő tanácsadó cégek és ügyvédi irodák ellenőrzésére. Az offshore ellenőrzések célja, hogy a NAV az adóelkerülés megelőzése céljából az adózók által alkalmazott offshore sémákat beazonosítsa, az offshore konstrukciót jogellenesen használó adózókat jogkövető magatartásra bírja.

Kiemelt prioritású az idei évben a nagybani piacokon, vásárokon megjelenő zöldség-és gyümölcskereskedőket vizsgálata is.

A végelszámolással, felszámolással megszűnt, a cégbíróság által hivatalból törölt cégek volt képviselőinek, tulajdonosainak újabb vállalkozásait az adóhatóság figyelemmel kíséri, kockázatos működés esetén elrendeli az ellenőrzésüket.

A megemelt minimálbér alkalmazásához kapcsolódó kötelezettségek ellenőrzése is fontos szempont. Az adóhatóság figyelemmel kíséri a korábban teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók részmunkaidőben történő foglalkoztatásának valódiságát.

2017.03.27.