A papír alapú igazolványok 2016. december 31-én hatályukat vesztik. A jelenlegi igazolványok helyett kártya alapú igazolványt vezetnek be.

2016. január 01-én hatályba lépett az új mezőgazdasági őstermelői igazolványokról szóló 436/2015 (XII.28.) számú Kormányrendelet. Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés a jövőben is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainál kezdeményezhető. Az igazolvány kiállítása és érvényesítése továbbra is díjmentes lesz.

Az eddigi papír alapú, kézzel kitöltendő kérelmet az őstermelők által közölt adatok alapján automatikusan létrehozott nyomtatvány váltja fel. A NAK a szükséges feltételek megléte esetén ideiglenes igazolványt állít ki, amely kezdetben 2016. július 31-ig, azt követően a kiállításától számított hatvan napig igazolja az őstermelői jogviszonyt. Ezen időszak alatt készül el a három helyett immár öt évig hatályos kártya alapú igazolvány, amelyet postai úton vagy az igénylés helyén vehetnek át a kérelmezők.

Jelentős változás, hogy lejáró igazolvány esetén október hónaptól lehetőség lesz a tárgyévet követő év január 1-jétől hatályos új igazolvány igénylésére. Továbbra is lehetőség lesz közös őstermelői igazolvány kiváltására, azonban ezzel egy időben, különböző helyszíneken továbbra sem lehet értékesíteni, ugyanis az igazolvány nem másolható.

A betétlap adattartalma jelentősen bővül, ezáltal egyértelműen az őstermelőhöz, illetve az igazolványhoz rendelhető, továbbá a kifizetők számára is az eddigieknél informatívabb dokumentumként szolgálhat a felvásárlás során.

Az új rendszerrel egyértelműen azonosítható lesz az, aki őstermelő, és az, aki őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, de termelő tevékenységet nem végez. Változást jelent, hogy az eladónak ki kell írnia, hogy saját őstermelői tevékenységből származó terméket értékesít, és fel kell tüntetnie az igazolvány számát.

Megszűnik az az ellentmondásos helyzet is, hogy az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesítik. Ellenőrzéskor, adott esetekben, a büntetésen túl akár két évre is bevonhatják az őstermelői igazolványát annak, aki így téveszti meg a vásárlókat.

A NAK információi szerint dolgoznak egy alkalmazás kifejlesztésén is, amelyik okos telefon segítségével az őstermelői igazolvány számából a vásárlónak megadja az engedélyezett tevékenységeket.