Köszönjük a feliratkozást!

Amit a jó könyvelőről tudni kell

A JÓ ÉS PROFI KÖNYVELŐ ISMÉRVEI

 • Most kezdi vállalkozását?
 • Könyvelőváltáson gondolkodik?
 • Minden idejét a meglévő vállalkozásába fekteti?
 • Fontos az Ön számára, hogy egy megbízható könyvelő szakmai tudásával támogassa ?

Mint cégvezetőnek amikor könyvelőt keres vagy könyvelőt szeretne váltani több szempontot is figyelembe kell vennie. Az alábbi összefoglalónkban próbálunk ebben Önnek segítséget nyújtani.

Van olyan vállalkozó, akinek az a legfontosabb, hogy „olcsó” legyen a könyvelője és más szempontot nem igazán mérlegel. Nyilván azt gondolja, minden irodánál ugyanazt a szolgáltatást kapja és még kevesebbet is kell fizetnie érte.

Van olyan vállalkozó, akinek az a legfontosabb, hogy megbízható könyvelője legyen, üzleti titkai megfelelő kezekben legyenek. Emellett még egyéb szempontokat is mérlegel.

Ha Ön profi vállalkozó, akkor Önnek profi könyvelőre van szüksége, aki vállalkozása sikerében hozzáértésével, tanácsaival segíti Önt.

A profi könyvelő megtalálása egy összetett és valóban nem egyszerű feladat.

Vegyük sorra milyen szempontok mérlegelését javasoljuk Önnek!

 1. Megbízhatóság – a Megbízható Könyvelő

A könyvelővel kialakított kapcsolat egy erős bizalmi kapcsolat, mely a személyes találkozások alkalmával alakulhat ki.  Telefonos és írásos kommunikáció során ez nehezen építhető ki.

Nagyon fontos az  első benyomás a leendő könyvelőről, annak  irodai környezetéről. Ezért a választás előtt mindenképpen személyesen találkozzon vele!

Fontos: BIZALOM

 1. Könyvelési díj  – az „Olcsó” Könyvelő

Az ár fontos tényező a döntés során, de nem biztos hogy az olcsó díjért azt a szolgáltatást kapja, melyet az Ön vállalkozása megérdemel. Mint ahogyan az Ön munkájának is megvan a  piaci ára, így igaz ez a könyvelési díjra is. Ha túl olcsó valami, az már figyelmeztető jel kell, hogy legyen.

Próbálja felmérni, hogy vajon mi okból kapott az átlagos piaci árnál kedvezőbb ajánlatot. Esetleg így szeretne új ügyfeleket szerezni a könyvelő iroda vagy talán rosszul mérte fel a várható munka nagyságát? Utóbbi esetben rövid időn belül áremeléssel kalkulálhat és mindjárt nem is olyan „olcsó” az olcsó könyvelő.

Egy könyvelő irodánál a megfelelő szakmai színvonalú munkához elengedhetetlen az ehhez szükséges  előírt képzettségű munkatársak alkalmazása, jogtiszta szoftverek megvásárlása,  évente azok jogdíjkövetési díjának megfizetése, szakmai továbbképzéseken való részvétel, a szakmai lapok előfizetése és még sorolhatnánk tovább. Mindezek   jelentős költséget jelentenek egy irodánál.

Így, ha Önnek egy könyvelő irodánál feltűnően alacsony árat ajánlanak, akkor számolnia kell azzal, hogy nem biztos, hogy azok a fentiekben felsorolt minden szükséges feltétellel rendelkeznek, hiszen a nyomott árból nem tudják kigazdálkodni azokat a költségeket, amelyek az Ön által igényelt szolgáltatáshoz szükségesek.

Fontos: AZ OLCSÓ A VÉGÉN NAGYON DRÁGA TUD LENNI

 1. Elérhetőség – az Elérhető Könyvelő

A vállalkozói létben nagyon fontos, hogy a felmerülő feladatokat, problémákat rövid időn belül meg tudja oldani. Ehhez sokszor azonnal szüksége van a könyvelője szakértelmére, tanácsára. Ez azt jelenti, hogy el kell tudnia érni őt telefonon, e-mailben. A kommunikáció az együttműködés legfontosabb  alapköve.

Amikor könyvelőt választ, akkor egy új munkatársat, új „csapattagot” választ magának. Ahhoz, hogy a csapata eredményesen tudjon dolgozni, a munkatársainak kommunikálniuk kell tudni egymással.

Egy nehezen elérhető könyvelő sok bosszúságot fog okozni Önnek. A kezdetektől figyeljen a jelekre: pl. ha nem hívja Önt vissza, vagy nem válaszol az e-mailjeire, akkor Ön rossz könyvelőt választott.

Fontos: ELÉRHETŐSÉG ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

 1. Távolság – a „Kéznél Lévő” Könyvelő

Sokak számára fontos, hogy a könyvelője szinte a szomszédja legyen.  A mai világban már nem olyan fontos, hogy a könyvelőnk a szomszéd utcában lakjon. A napi kapcsolattartásban a távolság ma már nem jelent akadályt , hisz erre a telefon és email hatékony  megoldást jelent. Emellett pedig a rendszeres személyes találkozások segítségével egy normál üzleti kapcsolat tartható fenn. Érdeklődjön, hogy a könyvelő iroda szolgáltatásai között szerepel-e, hogy megfelelő feltételek megléte esetén esetenként vagy rendszeresen elmennek-e Önhöz a könyvelési anyagáért. Ezt egyben össze lehet hangolni a rendszeres személyes találkozókkal is.

Fontos: MA MÁR A TÁVOLSÁG NEM AKADÁLY

 1. Szakmai tudás – a Profi Könyvelő

Ez a pont az, amit nagy bizonyossággal állíthatunk, hogy az első találkozó alkalmával nem fog tudni megítélni. Benyomásai minden bizonnyal lesznek, és ha majd már a második könyvelővel ül le tájékozódni, összehasonlítási alapja is lesz, de a szakmai tudásról csak a későbbiek folyamán, a folyamatos munkakapcsolat során fog tudni megbizonyosodni.

Ha Önnek úgy ajánlották a könyvelő irodát, akkor az már jó jel, hisz az ajánló elégedett az iroda által nyújtott szolgáltatásokkal, nincsenek negatív tapasztalatai.

A személyes találkozó alkalmával érdeklődjön, hogy mióta működik a cég, milyen ügyfélkörrel rendelkeznek, hány alkalmazottat foglalkoztatnak. A megfelelő színvonalú szolgáltatásnyújtáshoz megfelelő létszámú és végzettségű munkatársakra is szükség van egyéb fontos tényezők mellett.

Fontos: ELSŐ BENYOMÁS, ELSŐ MEGÉRZÉS

A fentieken kívül az alábbi kérdésekben is célszerű tájékozódnia:

 • írásbeli szerződést köt az iroda?
 • a szerződésből egyértelműen kiderül, hogy milyen szolgáltatást tartalmaz a vállalási ár?
 • felelősségbiztosítással rendelkeznek?
 • a bevallások beküldése meghatalmazás alapján a saját nevükben történik?

Sokan nehezen válnak meg könyvelőjüktől még akkor is, ha már úgy érzik, hogy nem azt a szolgáltatást kapják, mely szükséges lenne. Sokszor hallunk vállalkozókat panaszkodni a könyvelőjükre, és amikor rákérdezünk, hogy miért nem keresnek egy másikat, jellemzően az alábbi választ kapjuk:  „mert mindent tud rólam, most kezdjek elölről mindent? Majd lesz valahogy…”

Ha fontos Önnek a vállalkozása, márpedig úgy gondoljuk, hogy az, akkor nem jelenthet akadályt az, hogy egy új könyvelőt keressen!

Ezen a helyzeten csak Ön tud változtatni, de mi sok mindenben tudunk Önnek segíteni:

 • legyen laza, ne kezelje stressz-helyzetként a könyvelő váltást. Lehet, hogy Önnek ez lesz az első könyvelő váltása, de mi segítünk Önnek. Mi már sok ilyen szituációt átéltünk, tudjuk mire kell figyelni
 • ha szükségesnek tartja, elkísérjük az előző könyvelőjéhez egy előre egyeztetett időpontban és segítünk az átvétel lebonyolításában. Mi tudjuk milyen iratokat, dokumentumokat kell Önnek megkapnia.
 • jellemző, hogy a könyvelőváltásra költség takarékossági okokból az évváltás során gondolnak a vállalkozók. De ez megoldható évközben, hiszen ekkor is ugyanazok  a tennivalók.  Igaz, az évközi váltás esetén újrakönyvelési díj merül fel, de lehet, hogy ez még mindig az olcsóbb megoldás, mintha a hatóságok egy ellenőrzés során megbírságolnák Önt a tapasztalt hiányosságok vagy hibák miatt. Társaságunk az újrakönyvelés vonatkozásában kedvezményes díjat kínál.

Végezetül az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mik a jó könyvelő és profi könyvelő ismérvei:

A jó könyvelő A profi könyvelő
-szakmailag igényes -a jó könyvelőnél felsoroltakon túl az alábbiak igazak még rá
-munkája precíz és pontos -saját ügyfélkapuval dolgozik
-minden szükséges feladatot elvégez -minden határidőre figyel, írásban tájékoztat a teendőkről
-kérdésekre válaszolni tud -jogszabályváltozásokról tájékoztatást nyújt
-naprakész -az írásban megkötött szerződésben felelősséget vállal a munkájáért
-írásban szerződést köt -a hatósági vizsgálatok során képviseli a céget
-úgy gondolkodik a céggel, mintha a sajátja lenne: elemez, összegez, tanácsot ad

 

Ön melyiket választaná?

Ha profi könyvelőt keres, hívjon, keressen bennünket bátran az alábbi elérhetőségeinken:

email: info@komjathykonyveles.hu

mobil: +36 30 206 0159

telefon: +36 88 412 989

Komjáthy Krisztina

ügyvezető

krisztina

Keressen bizalommal

Ügyfélorientált szolgáltatásainkkal Ön is elégedett lesz. Próbálja ki mit nyer velünk! Keresse fel irodánkat egyeztetett időpontban és bizonyosodjon meg munkatársaink felkészültségéről!

Előre is megköszönve bizalmát várjuk megtisztelő jelentkezését
a megadott elérhetőségeinken.

+36 30 206 0159  Veszprém
+36 30 270 8687  Székesfehérvár