Tudjon róla! Segíthet! címmel új tájékoztatási rovat indult a NAV honlapján.

Itt minden hónapban közzéteszik azokat az eseteket, ahol a NAV revizorai az ellenőrzéseknél hibákat tapasztaltak, és amelyek segíthetnek a vállalkozásoknak a szabályok betartásában.

 

A Tudjon róla! Segíthet! című rovatban található első három eset:

  1. Egy gyógyszeripari vállalkozás a gyógyszerismertető munkavállalóit rendes szabadságuk idejére a gyógyszerismertetői nyilvántartásból kijelentette és erre az időszakra utánuk nem fizette meg a gyógyszerismertetés utáni kötelezettségek összegét. A ki-bejelentésekkel rendeltetésellenes joggyakorlást valósított meg, mert úgy tüntette fel munkavállalóit, mint akiknek megszűnt a tevékenységük, jóllehet, csak rendes szabadságukat töltötték. E lépéssel a vállalkozás a törvényben előírt fizetési kötelezettségét kívánta elkerülni.

 

  1. Fejér megyében a tanfolyamot, oktatást és képzést szervezők ellenőrzésekor kiderült, hogy a vizsgált 19 vállalkozás 42 százaléka nem adott számlát. Az adózók kiválasztására az interneten, a különféle újságokban és szórólapokon magukat hirdetők körében végeztek kutatást az ellenőrök. A 19 vizsgálat különböző képzéseket, tanfolyamokat, oktatókat érintett: idegen nyelveket oktató magántanárt, gitártanárt, Acces adatbázis-kezelő tanfolyamot, masszázs-, illetve intimtorna-oktatót, Bach virágterápia tanfolyamot, varrótanfolyamot, műkörmös-oktatást, hennafestő és smink tanfolyamokat.

 

  1. A harmadik eset a számlázó programok felhasználói és fejlesztői számára foglalja össze, hogy a NAV ellenőrzési tapasztalatai milyen tipikus hibákat azonosítottak a számlázó programok adatexport funkciója kapcsán.

 

2017. július 25.

Forrás: NAV