Üzleti naptár - 1. hét

Szeretnénk minden héten a figyelmedbe ajánlani a heti adózási és bevallási határidőket, valamint az ezekhez kapcsolódó feladatokat, mindezt a vállalkozói oldalról nézve.

Január 04.: Január első munkanapja a jelenléti ívek ellenőrzésével, leigazolásával és

a könyvelőnek-bérszámfejtőnek történő leadásával indul.

Karácsony és Újév között többnyire szabadságon vannak a dolgozók. A szabadságot a Munkatörvénykönyve főszabálya szerint az esedékesség évében kell kiadni. Előfordul azonban, hogy a dolgozónak marad szabadsága a 2015-ös szabadságból.

Mint munkáltatónak az alábbi lehetőségeid vannak a szabadság egy részének 2016-ra történő átvitelére:

 1. 2015-ben kiadott szabadságnak kell tekinteni, ha a dolgozó szabadsággal zárja az évet és szabadsággal kezdi a 2016-ot. Így maximum 5 napot lehet átvinni a következő évre..
 2. Ha a munkavállaló keresőképtelensége vagy gyermek gondozására igénybevett fizetés nélküli szabadság miatt nem lehetett a szabadságot 2015-ben kiadni, a törvény értelmében az ok megszűnését követő 60 napon belül kell megkezdeni a szabadság kiadását. Ha a 60.nap áthúzódik 2016-ra, akkor a ki nem vett szabadság átvihető.
 3. Ha a munkavállaló munkaviszonya 2015. október elsején vagy azt követően kezdődött, 2016. március 31-ig adható ki részére a 2015. évi időarányos szabadság.
 4. A munkavállalóval kötött írásbeli megállapodás alapján a munkavállalót megillető életkori pótszabadság átvihető 2016-ra, melyet 2016. december 31-ig kell kiadni.

Január 08.: A héten esedékes a munkabérfizetés is. A munkaszerződésben szereplő dátumig, de legkésőbb január 08-ig ki kell fizetni a dolgozók decemberi munkabérét.

 

Heti tippek:

 1. Az évzáráshoz kapcsolódóan a könyvelődnek az alábbi leltárakra lesz szüksége december 31-i fordulónappal. Ellenőrizd le, hogy teljeskörűen elkészítetted decemberben az alábbiakat:
 • pénztár leltár címletezve
 • alapanyag, félkész-, késztermék leltár
 • áruk leltára
 • tárgyi eszköz leltár (2 évente esedékes).
 1. Ha KATA-s vállalkozó vagy, a héten készítsd össze és add le könyvelődnek az összes árbevételes számládat. Nálad a következő héten bevallási határidő lesz.
 1. Ha áfás vállalkozó vagy, a decemberi vagy a IV. negyedéves könyvelési anyagodat készítsd össze a könyvelés részére.

 

Legyen sikeres a heted!

Komjáthy Krisztina